Vier projecten met impact voor de regio van start!

Duurzame bouwplaats
Duurzame bouwplaats van de toekomst

Vier projecten met impact voor de regio van start!

Duurzame bouwplaats

Energietransitie, duurzaamheid, arbeidsmarkt, circulariteit...Tal van uitdagingen waar we voor staan en waar we met regionale partners werk van maken. Dankzij stimulans vanuit de MRE (Metropool Regio Eindhoven) en met ondersteuning van The Future zijn meerdere innovatieve partners erin geslaagd vier projecten te starten die echt het verschil kunnen maken:

Industrieterrein Waterlaat in de Kempen transformeert in een ware “Energiehub”. Een oplossing waarbij netcongestie van energie door betere spreiding op bedrijventerreinen gezamenlijk wordt aangepakt. Bij succes ligt opschaling van het project op korte termijn binnen de mogelijkheden. Voorwaarde is openheid van bedrijven naar elkaar toe en de bereidheid samen te werken. Projectpartners: het Kempisch Ondernemers PlatformAliusAvans HogeschoolScholt Energy. Het project wordt gecofinancierd door Gemeente Bergeijk en negen bedrijven op industrieterrein Waterlaat.

Verduurzaming van energie installaties bij renovatieprojecten is vaak complex, kostbaar en kennis en kunde ontbreekt. Het Integer Technologies energie regelsysteem is een totaalconcept dat helpt oude woningen op een efficiënter en betaalbare manier van het gas af te komen. Partners van kennisinstellingen en bouw- en installatiebedrijven participeren in dit project waardoor kans op succes en toepassing aanzienlijk toeneemt. Projectpartners: Integer Technologies B.V.BouwhulpGroepHeijmans Energie en NRGTEQ.

Hoe houd je overzicht over de laatste ontwikkelingen als complexe apparaten telkens vernieuwde onderdelen krijgen, zowel fysiek als digitaal? Hiervoor is bereidheid nodig om samen te werken, niet-IP beschermde innovaties te delen en een leeromgeving leidend tot implementatie in een open-source ontwerptool: Model Based Design. Dit vindt plaats vanuit het Knowledge Sharing Centre. Projectpartners: MikrocentrumHolland Innovative en Innovox.

Met de toenemende vraag naar snel en betrouwbaar Wi-Fi en 5G groeit ook de behoefte aan snelle, betrouwbare apparatuur, waaronder antennes en versterkers. Gezamenlijke ontwikkeling leidt tot een volgende generatie Wi-Fi en 5G millimetergolf apparatuur. Projectpartners: Altum RF en Antenna Company.

Fränk De JongLuuk Rousseau en Thomas Luimes van The Future over de kansen die deze innovaties bieden: “De kracht van de regio is en blijft de bereidheid om samen te werken, dat maakt innoveren mogelijk en juist daarmee behoud je de economische voorsprong. Goed dat de MRE investeert in deze projecten.

Vanuit The Future stimuleren we initiatieven die bijdragen aan de transities die nodig zijn in deze tijd. Wij zoeken en vinden partners die mee willen doen en zorgen voor projectbegeleiding bij de uitvoering. We vertrouwen erop dat er nog veel uitdagende projecten volgen”.